Drumeție de weekend în Racoș și Rupea: Vulcanul Stins, Lacul de Smarald, Coloanele de Bazalt, Castelul Sükösd-Bethlen și Cetatea Rupea


O nouă destinație de weekend, o nouă idee de evadare din cotidianul urban, undeva in mijlocul țării. Îți prezint 5 obiective situate în două locații apropiate una de cealaltă, ambele in județul Brașov.

Satul Racoș face parte din comuna cu același nume și în imediata sa vecinătate se ascund 3 obiective mai puțin cunoscute și mai puțin vizitate: Vulcanul Stins, Lacul de Smarald, și Coloanele de Bazalt. Cele 3 sunt apropiate între ele și, chiar dacă în apropierea fiecăruia se poate ajunge cu mașina pe drum neasfaltat, vă recomand să mergeți pe jos, să faceți puțină mișcare în aer liber. Mașina o puteți parcă lângă drumul asfaltat de la ieșirea din sat, unde de află panoul de informare turistică.

La Racoș se ajunge pe drumul E60, cel ce duce de la Brașov spre Sighișoara. După Hoghiz se trece podul iar apoi se face un drum ce duce spre Racoș.

Complexul Geologic Racoșul de Jos este o arie protejată de intres național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), are o suprafață de 95 de hectare și nu se plătește taxa de vizitare.

Castelul Sükösd-Bethlen îl găsiți chiar în sat la drumul principal.

Cetatea Rupea o găsiți tot pe E60, in localitatea Rupea, la aproximativ 20km de Racoș, 30 de minute de mers cu mașina.

Vulcanul Stins

Vulcanul stins este mărturie a activității vulcanice din zona Racoș. Peisajul este unul desprins din filme, parcă selenar. Vegetația este puțină, predomină coniferele, iar solul este format din rocă roșie, contrastul de culori fiind neobișnuit dar în același timp foarte frumos. În trecut, aici se exploata zgura vulcanică.

Se spune că locul seamănă cu cel de pe vulcanul Etna.

Specialiștii au găsit în zonă zgură vulcanică, cenușă vulcanică, bombe vulcanice, piatră ponce, bazalturi și lave întărite.

Lacul de Smarald

Lacul de Smarald își are denumirea de la culoarea sa. Și da, culoarea este cea care îl face deosebit de frumos. Chiar dacă nu ești pasionat de fotografie, aici vei scoate sigur telefonul mobil din buzunar și vei surprinde câteva instantanee.

Se spune că lacul ar avea adâncimea de 10m și s-a format în urma ploilor și topirii zăpezii.

Coloanele de Bazalt

Coloanele de bazalt sunt rezultatul unei cariere de exploatare din secolul XX, iar formele de tip poliedru au înălțimi de până la 12m. Piatra pare sculptată în peretele stâncos iar privită din apropiere arată și mai spectaculos.

Castelul Sükösd-Bethlen

Castelul a fost construit în 1624 de familia grofului Istvan Sükősd, pe domeniul primit de acesta de la principele Gabriel Bethlen. Zidurile închideau o incintă rectangulară întărită la colţuri cu bastioane circulare. În ciuda aspectului de cetate, construcţia a fost în primul rând o reședinţă nobiliară luxoasă și confortabilă, fortificată totuși pentru a face faţă năvălirilor turcești și răscoalelor ţărănești.

În perioada comunismului castelul a fost administrat de C.A.P.-ul din comună, fiind folosit ca grajd și depozit de grâne, fiind parțial demolat pentru a permite accesul utilajelor.

Castelul a fost parțial restaurat în ultimul deceniu al secolului al XX-lea, însă procesul nu a fost finalizat iar astăzi starea sa este destul de proastă.

În prezent, accesul în interiorul edificiului se face pe scări de lemn, pe răspunderea vizitatorului.

Clădirea este administrată de o familie din sat. Pe poarta castelului vei găsi un număr de telefon la care îți va răspunde o doamnă din sat, care locuiește în imediata vecinătate. Aceasta, după ce îți va descuia porțile, te va aștepta până termini de vizitat castelul iar la final îți va spune pe un ton timid că o poți răsplăti cu 10 lei și că dacă vrei poți cumpăra de la ea produse din lapte, făcute în gospodăria proprie.

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea este o construcție medievală, un complex arhitectonic important și, așa cum se prezintă astăzi, ocupă o suprafață de 11 hectare.

Este o prezența dominantă la marginea localității cu același nume și în apropierea drumului european E60, prezentându-se impunător de la mare distanță.

Cetatea a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1324 și, față de altele cetăți din România, a avut parte de o conservare foarte bună.

Cea mai radicală schimbare a cetăţii s-a produs în urma programului de restaurare din anii 2010-2012, când cetatea şi-a recuperat şi renovat mare parte din aspectul original. În prezent cetatea este una dintre cele mai frumoase și mai vizitate din țară.

Pentru program și tarife de vizitare, vezi AICI.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna iunie 2016

Vulcanul Stins
Vulcanul Stins
Vulcanul Stins
În drum spre Lacul de Smarald
Lacul de Smarald
Lacul de Smarald
Indicatorul spre Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt
Coloanele de Bazalt
Castelul Sükösd-Bethlen
Castelul Sükösd-Bethlen
Castelul Sükösd-Bethlen
Cetatea Rupea
Cetatea Rupea
Cetatea Rupea

Concluzii

Frumusețile naturale și obiectivele istorice din România ne pot oferi modalități simple și la îndemâna de petrecere a timpului liber, indiferent că vrei sa evadezi din peisajul urban sau cauți doar câteva momente de relaxare. 

Complexul Geologic Racoșul de Jos, Castelul Sükösd-Bethlen și Cetatea Rupea sunt obiective ce merită văzute și la care te îndemn să mergi cu prima ocazie.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii