Traseu în munții Făgăraș: Valea lui Stan, Poiana Călugărița, Barajul Vidraru


Valea lui Stan este probabil unul dintre cele mai frumoase trasee de chei din țară, fiind situat în munții Făgăraș. Canionul se întinde de-a lungul pârâului și este amenajat cu scări metalice, pasarele metalice și cabluri de sprijin pe pereții stâncoși, care oferă și o doză de adrenalină. Pe o parte și pe alta a pârâului, avansarea se face aproape permanent cu ajutorul amenajărilor metalice iar pe parcurs vei întâlni mai multe cascade, una mai frumoasă ca alta, dar și ochiuri de apă.

Traseul este unul de o zi și începe chiar de pe Transfăgărășan, din DN7C, cam la jumătatea drumului ce urcă de la Cetatea Poenari la Barajul Vidraru. Punctul este marcat cu un indicator pe partea stângă a drumului, cum urci spre baraj, imediat după o curbă de aproape 180°. Poți parca mașina de o parte și de alta a drumului, căci o parcare amenajată nu există și nici nu ar fi avut loc. Mașinile parcate astfel vor fi de fapt un alt indiciu pentru locul de unde începe traseul.


La intrarea pe traseu vei întâlni un alt indicator care te informează că zona e frecventată de urși. Pe mine nu mă mai sperie acest gen de avertizare, pentru că indicatoare ca acesta găsești cam pe toate traseele montane din România, dar asta nu înseamnă că nu le iau în serios și îți recomand să faci la fel.

Tot la intrare, am fost întâmpinați de un salvamontism care te avertizează asupra atenției pe care trebuie să o acorzi traseului și verifică dacă ești echipat măcar cu bocanci. E bine să fii echipat corespunzător, cel puțin cu bocanci, rucsac, lanterna, și fluer. De-a lungul traseului vei urca scări, vei traversa pasarele, te vei cățăra pe pereții stâncoși cu ajutorul cablurilor de sprijin și vei trece și prin apă dacă nu ești suficient de iscusit să găsești niște pietre pe care să pășești.

Traseu

1. Valea lui Stan - Poiana Călugărița
  • Marcaj de urmat: bulină roșie
  • Durata: 4 ore
  • Dificultate: ușor spre mediu
  • Observații: periculos iarna
2. Poiana Călugărița - Barajul Vidraru - locul de plecare
  • Marcaj de urmat: pe drumul forestier și apoi pe Transfăgărășan
  • Durata: 2 ore
  • Dificultate: ușor
  • Observații: nu e cazul
Așa cum spuneam, canionul se traversează de-a lungul pârâului iar după ce treci de ultima cascadă, drumul continuă prin pădure până în poiana Călugărița. Traseul continuă apoi pe un drum forestier care te duce la ruinele Cabanei Călugărița și apoi până la malul Lacului Vidraru. Îmi amintesc că la ieșirea în drumul forestier ne aștepta un alt salvamontist care ne-a spus că așteaptă un grup mai mare, care probabil era în urma noastră, de teamă că va începe ploaia.


Continuând de-a lungul malului lacului vei ajunge la Barajul Vidraru de unde cobori pe drumul asfaltat (Transfăgărășan) până la mașină, în punctul de unde ai început traseul.

Câteva informații despre Lacul și Barajul Vidraru

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat în anul 1965 de Barajul Vidraru, pe râul Argeș, pentru producția de energie electrică, irigații și prevenirea inundațiilor. Are o circumferință de 28 km și o adâncime maximă a apei de 155 m lânga barajul curbat înalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri.

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani și jumătate începând în anul 1960. La data finalizării construcției aceasta s-a situat, măsurat pe înălțime, pe locul 8 în Europa și pe locul 20 în lume.

Într-un an hidrologic mediu, uzina de energie hidroelectrică Vidraru, amplasată subteran, poate produce energie electrică de aproximativ 400 GWh. (Wikipedia)

Harta traseului

Harta traseului (Sursa)

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna iulie 2016

Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Valea lui Stan
Lacul Vidraru
Transfăgărășan
Bâlea Lac
Bâlea Lac

Concluzii

Valea lui Stan e un traseu ideal pentru o ieșire de o zi. Traseul este foarte sigur, amenajările metalice fiind suficient de rezistente.

Acesta îți oferă și o doză de adrenalină dar și peisaje frumoase: cascade, ochiuri de apă, păduri de fag, poiana Călugărița, Lacul și Barajul Vidraru.

După ce te întorci la mașină, dacă te mai încumeți, poți continua că urci Transfăgărășanul până la Bâlea Lac pentru o gustare și o bere rece, dacă nu conduci 😉.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii