Atracții turistice în Bucovina și Neamț: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Voroneț, Cetatea Neamțului


Printre marile obiective turistice din România se numără cu siguranță și mănăstirile din Bucovina dar și Cetatea Neamțului, una dintre cetățile medievale ale Moldovei. În luna aprilie 2017 am ales pentru o zi de weekend Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Voroneț și Cetatea Neamțului.

Am început vizitarea celor 4 obiective din nord spre sud, în ordinea enumerării din titlu, lungimea totală a traseului de parcurs cu mașina între ele fiind de aproximativ 200 de km.

Auzisem de multe ori vorbindu-se de ținutul mănăstirilor din Bucovina și chiar dacă nu sunt un exemplu de pioșenie și evlavie religioasă am decis să le acord o zi, cel puțin pentru importanța pe care o au din punct de vedere turistic, iar pentru asta am ales Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sucevița și Mănăstirea Voroneț, repere în domeniu. În completare am ales deloc întâmplător și Cetatea Neamțului pe care am ratat-o cu ocazia unei vizite anterioare în județul Neamț.

La sfârșitul zilei m-am oprit la Hanul Ancuței, un loc de poveste unde regăsiți bucătăria tradițională moldovenească autentică, unde se spune că îi plăcea scriitorului și povestitorului Mihail Sadoveanu să mănâce și inspirat de farmecul locului a scris celebrul volum de povestiri Hanu Ancuței.

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești, supranumit de Mihai Eminescu „Ierusalimul Neamului Românesc”.

Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural, aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Potrivit vechilor cronici moldovenești zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469. Sfințirea sa a avut loc la 3 septembrie 1469, „fiind de față întreg clerul moldovenesc”. Slujba de sfințire a fost oficiată de Mitropolitul Teoctist. Acesta a fost înmormântat în pridvorul mănăstirii în anul 1478. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481. (Wikipedia)

Ce mi-a atras în mod special atenția în muzeul mănăstirii este că aici se găsește o replică a sabiei lui Ștefan cel Mare pe care în anul 2004 Adrian Năstase, prim ministru la acea vreme, a primit-o cadou de la Recep Erdogan, prim ministrul Turciei atunci și în prezent președinte. Originalul sabiei l-am văzut expus în Turcia, în celebrul muzeu Topkapî din Istanbul, și tot acolo se găsește și acum.

Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița are un aspect de cetate fortificată la exterior dar la interior se găsește o mănăstire veche moldovenească, înscrisă pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO. Este încă una dintre mănăstirile moldovenești pictate la exterior, caracteristic fiindu-i verdele crud de Sucevița.

Legenda spune că o femeie a adus cu carul ei tras de bivoli, timp de 30 de ani, piatra necesară construcției mănăstirii. Documentar, mănăstirea este atestată la 1582, în vremea voievodului Petru Șchiopul.

Monumentul este în realitate ctitorie comună a familiilor Movileștilor, construit în stilul arhitecturii moldovenești. Pictura murală interioară și exterioară este de o mare valoare artistică, fiind o amplă narațiune biblică din Vechiul și Noul Testament.

Mănăstirea Sucevița este inclusă în Lista monumentelor istorice din România.

Mănăstirea Voroneț

Aflată la 36 km de municipiul Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului, Mănăstirea Voroneț este un complex monahal medieval construit în satul Voroneț, astăzi cartier al orașului Gura Humorului. Este una dintre cele mai vestite ctitorii ale lui Ștefan cel Mare și a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni, un timp record la acea vreme.

Mănăstirea Voroneț, considerată de unii specialiști ca o adevărată Capelă Sixtină a Estului, este pictată în întregime la exterior cu icoane și scene ilustrative din Sfânta Scriptură.

Culoarea predominantă a frescelor este inconfundabilul albastru de Voroneț, considerat de specialiști ca unic în lume. Picturile au rezistat peste 450 de ani ploilor şi îngheţurilor. Cercetătorii au descoperit că la baza albastrului de Voroneţ stă o rocă albastră numită azurit, extrasă în prezent numai din mine aflate în China, Franţa sau Africa.

Mănăstirea Voroneț a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015 și este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Cetatea Neațului

Cetatea Neamțului sau Cetatea Neamţ este situată în apropierea oraşului Târgu-Neamţ, fiind așezată în apropierea vârfului cel mai înalt al Culmii Pleșului. Este ctitoria lui Petru Muşat I, dar a fost consolidată pe timpul domniei lui Ştefan cel Mare, devenind emblematică pentru zona Moldovei, astăzi făcând parte din categoria monumentelor medievale de valoare din România.

Ceea ce o face unică în peisajul nostru este podul suspendat pe care se face accesul, susţinut de 11 piloni uriaşi de piatră, cu ziduri exterioare de apărare ce au peste 20 de metri înălţime. De pe pod se trece pe o punte mobilă ce se putea ridica în caz de pericol, pentru a bloca accesul în interiorul cetății.

Datorită amplasării strategice și podului pentru acces, se pare că cetatea nu a fost niciodată cucerită din exterior. Porţile ei s-au deschis doar de 3 ori în faţa străinilor, o dată prin trădare în faţa turcilor, apoi în urale de bucurie în fața lui Mihai Viteazul în 1600 şi prin viclenie în cazul polonezilor lui Sobieski.

După distrugerea ordonată de Mihai Racoviță în 1717, Cetatea Neamțului își pierde importanța militară. Ulterior cetatea a rămas în paragină și a fost distrusă de intemperii și de localnicii care foloseau piatra de la cetate în construcții. Restaurarea cetății a început și s-a făcut parțial după anul 1992, în cadrul programului UNESCO de restaurare și renovare a monumentelor istorice, iar în anul 2004 a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț.

Între anii 2007-2009, Cetatea Neamțului a suferit lucrări de reabilitare și restaurare, realizate cu fonduri europene. Acum Cetatea Neamţului este restaurată complet și deschisă turiștilor.

Adresă:
Târgu-Neamţ, Str. Arcașului, nr.1

Program de vizitare:
Luni este închis.
10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
9:00-17:00 (octombrie-martie)

Tarife: 5 ron – adulti, 3 ron – copii, preşcolarii, 10 ron pentru a avea posibilitatea de a face fotografii/filma.

Localizare pe Google Maps



Fotografii din luna aprilie 2017

Bucovina - Ținutul Mănăstirilor

Putna

Putna

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna - Muzeu

Mănăstirea Putna - sabia lui Ștefan cel Mare replică

Mănăstirea Putna - sabia lui Ștefan cel Mare replică

Mănăstirea Putna

Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț

Târgul de suveniruri - Mănăstirea Voroneț

Târgul de suveniruri - Mănăstirea Voroneț

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului

Cetatea Neamțului

Hanul Ancuței

Concluzii

N-ai cum să nu fii impresionat de arhitectura și încărcătura istorică a celor 3 mănăstiri bucovinene dar și de multitudinea de turiști pe care reușesc să o atragă. Cetatea Neamțului reușește si ea să te marcheze prin măreția sa arhiacturală, poziționare și podul de acces susținut de piloni uriași.

În final, atmosfera de poveste de la Hanul Ancuței, completată de o masă tradițională, va spori sentimentul de medieval și autentic pe care ți l-au lăsat cele 4 obiective turistice.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii