Drumeție de weekend în Harghita: Salina Praid, Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș


În acest articol îți prezint 3 obiective deosebite din județul Harghita: Salina Praid, Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș. Acestea pot fi considerate de fapt doar două pentru că lacul și tinovul se găsesc foarte aproape unul de celălalt.

Distanța dintre Salina Praid și Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș este de aproximativ 146km și se parcurge în medie în 2 ore și 30 de minute. Cel 3 obiective reprezintă unele dintre destinațiile frecventate și cunoscute ale țării, reprezentative pentru județul Harghita, și pot fi vizitate cu lejeritate într-o singură zi.


Salina Praid

Salina Praid este o mină de sare gemă din județul Harghita, localitatea Praid și se află în bazinul muntilor Gurghiului, în zona Dealului Sării, formând triunghiul Praid - Ocna de Jos - Ocna de Sus. Salina Praid este unul din cele mai mari zăcăminte din Europa. Uriaşul depozit de sare, având o formă uşor eliptică cu diametrele de 1,2 km x 1,4 km îşi are rădăcinile la adâncimea de 2,7 km.

Salina Praid este de o frumusețe aparte, are un gol subteran de dimensiuni impresionante și oferă multiple posibilități de petrecere a timpului de-a lungul vizitei, inclusiv un muzeu al sării.

În subteran sunt aproximativ 15C°, temperatură constantă indiferent de anotimp, deci atenție la felul în care te îmbraci.

În incinta salinei există acces la internet și semnal la telefon, este amenajată o capelă, există încăperi speciale pentru odihnă pentru persoane cu dizabilități sau mame cu copii, sălile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, spații de joacă pentru copii, bănci și mese din lemn, prize 220V și grup sanitar. Există un punct de prim ajutor și multe chioșcuri de unde poți cumpăra suveniruri autohtone confecționate din sare. Pe lângă vizitarea propriu-zisă, Salina Praid oferă posibilitatea de a viziona filme în cadrul cinematografului amenenajat, există un parc de aventură, poți să joci ping-pong sau biliard, etc.

În interior nu este permis fumatul sau consumul de băuturi alcoolice și nici accesul cu animale de companie

La ieșire te poți opri la restaurantul cramă amenjat. Puteți de asemenea admira statuia Sfintei Varvara (protectoarea minerilor) și descrierea legendei sale.

Costul unui bilet este de 25 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii. În interior se pot face fotografii gratuit, fără suprataxă.

Vezi detalii actualizate despre prețuri și programul de vizitare pe site-ul oficial al salinei, AICI.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul este așezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare, locul celei mai recente erupții vulcanice din Carpați și din Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani.


Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului. Așadar nu te aștepta să vezi pești sau alte viețuitoare.

Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana. (Wikipedia)

Atenție să nu ratezi, în timp ce cobori către lac, punctul de belvedere semnalizat cu indicator pe partea dreaptă a drumului, înaintea unei curbe. Priveliștea nu trebuie ratată.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este o arie protejată de interes național situată în județul Harghita, pe teritoriul administrativ al comunei Cozmeni și imediat în apropierea Lacului Sfânta Ana.

Continuăm povestea vulcanilor și primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, ulterior acesta s-a liniștit și în el s-a format un lac. Ceva mai târziu a erupt și craterul de alaturi și cenușa aruncată a ajuns în mare parte în lac pe care l-a cam colmatat și a favorizat dezvoltarea mușchiului de turbă. Momentan din luciul inițial de apă au rămas numai câteva ochiuri.

Stratul de turbă este gros de 10 până la un maxim de 20 de metri, grosimea lui fiind suficient de atractivă, în așa fel încât, pe vremea regimului comunist să se încerce exploatarea acesteia. Din cauza turbei apa tinovului este aproape neagră.

La nivelul ierburilor vegetează mai multe specii floristice de turbărie printre care: roua cerului, specii de rogozuri, ruginare, ligularia sau bumbăcăriță. Tinovul adăpostește vegetație forestieră alcătuită în mare parte de pin silvestru, specii de mesteacăn pitic și mesteacăn pufos. (Wikipedia)

Deplasarea în rezervație se face numai în grupuri, pe o pasarelă de lemn care duce la două dintre ochiurile de apă care au mai rămas din vechiul lac și în prezența unui ghid desemnat. La insistențele mele ni s-a permis să intrăm singuri pentru că în ziua respectivă ghidul lipsea, iar asta a făcut experiența chiar și mai interesantă. Peisajul este deosebit iar tabloul este creat în special de vegetația locului, de solul umed și moale, pasarela de lemn, ochiurile de apă neagră și liniștea locului.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna aprilie 2016

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid

În timpul unei pauze de condus😏

Nu e reclamă la Windows😁

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Concluzii

A fost o zi de weekend deosebit de frumoasă. Eu am plecat spre Salina Praid din Onești-Bacău și ținând cont de distanță m-am întors la sfârșitul zilei, după ce am plecat dis de dimineață. Efortul, dacă ar putea fi numit așa, a meritat cu vârf și îndesat. A fost foarte plăcut și frumos inclusiv drumul spre cele 3 obiective, iar ceea ce mi-a lăsat cele mai frumoase amintiri este Tinovul Mohoș. Lipsa ghidului, faptul că eram singuri într-o liniște pe care nu o tulbura decât trilurile unor păsări, pe o pasarelă din lemn la început și apoi pe butuci groși înfipți în solul moale și umed, înconjurați de o vegetație aparte, formată din pin silvestru, specii de mesteacăn pitic și mesteacăn pufos și apa de culoare neagră, toate au completat un tablou deosebit și nemaiîntâlnit până atunci.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii