Traseu în Piatra Craiului: Zărnești, Prăpăstiile Zărneştilor, Cabana Curmătura, Poiana Zănoaga, Fântâna lui Botorog, Zărnești


Hopa weekend, hopa escapadă din urban, hai la munte!!
De data asta îți propun un traseu relativ ușor și accesibil, la doar o aruncătură de băț de bătătorita vale a Prahovei, în inima Parcului Național Piatra Craiului.

În Zărnești, localitate situată în județul Brașov, se ajunge foarte ușor. Dacă pleci din București, sunt aproximativ 200 de km pe care îi parcurgi cam în 3 ore, în funcție de aglomerația de pe DN1.

Traseu

1. Zărnești - Prăpăstiile Zărneştilor - Cabana Curmătura
- Marcaj de urmat: bandă albastră
- Durata: 40 min pentru Prăpăstiile Zărneștilor + 1h30min - 2h de la indicatoarele din dreptul Cheilor Pisicii
- Dificultate: ușor spre mediu
- Observații: devine dificil iarna
          
2. Cabana Curmătura - Poiana Zănoaga - Fântâna lui Botorog - Zărnești
- Marcaj de urmat: bandă galbenă
- Durata: 2h - 2h30min 
- Dificultate: ușor
- Observații: devine dificil  iarna
         

La ieșirea din Zărnești, spre Prăpăstiile Zărneştilor, drumul asfaltat se termină. Aici sau mai în față pe drumul pietruit va trebui să cauți un loc unde să parchezi mașina și să continui pe jos, până când vei ajunge să găsești pe partea dreaptă Fântâna lui Botorog.

La Cabana Curmătura se poate ajunge pe mai multe trasee. Primul dintre cele două despre care vom vorbi pleacă de la Fântâna lui Botorog pe marcajul bandă galbenă. Eu își recomand să continui pe drumul pietruit pentru a vedea Prăpăstiile Zărneștilor, iar apoi să urmezi un al doilea traseu marcat cu bandă albastră care începe de la primul indicator când o potecă urcă spre dreapta. Atenție să nu ratezi bifurcația pentru că drumul forestier duce tocmai până la Cabana Brustureț, aproape de Cheile Dâmbovicioarei.

Personal, de fiecare dată când am ocazia, prefer să urmez un alt traseu la coborâre, pentru a vedea locuri și peisaje noi și a mai șterge din amorțeala și oboseala acumulată la urcare. În consecința, am ales să mă întorc pe primul traseu, cel cu bandă galbenă, prin Poiana Zănoaga.

Urcând pe traseul marcat cu bandă albastră nu vei întâlni foarte multa lume pentru că majoritatea urcă pe celălalt. La început urcușul prin pădure va fi un pic mai abrupt dar se mai domolește după 30-40 de minute.

După ce ieși din pădure încep să se vadă crestele Pietrei Craiului iar peisajul devine mirific.

La cabană, se spune că e tot timpul multă lume. Sunt oameni cazați, sunt oameni campați, pentru că există și loc de camping, iar mâncarea e delicioasă și proaspătă, parcă și berea e mai bună (probabil pentru că am tânjit la ea tot urcușul 😉). De la Cabana Curmătura orizontul e superb, cerul albastru și pajiștile verzi creează o imagine vie și frumoasă.

Pentru întoarcere, traseul marcat cu bandă galbenă începe din spatele cabanei și duce prin Poiana Zănoaga. Aici se vede că drumul e mai bătut, fiind preferat de majoritatea celor care vor sa urce la cabană. O turma de oi pe care am întâlnit-o a făcut momentul traversării poienii și mai frumos. Îmi amintesc de cineva din companie care a început să o ia la fugă când câteva oi se îndreptau direct spre ea 😂.
La finalul traseului vei ajunge din nou la Fântâna lui Botorog de unde va trebui să te întorci până unde ai parcat mașina.

Câteva informații despre Prăpăstiile Zărneștilor

Prăpăstiile Zărneștilor sunt, de fapt, niște chei relativ spectaculoase și accesibile oricui, indiferent de anotimp, un monument al naturii cu pereți de stâncă de granit ce depășesc 200 de metri în anumite zone.

Din cauza înălțimilor, soarele pătrunde mai greu în chei, motiv pentru care, pe timp de vară, temperatura poate fi mai scăzută.

Cele două trasee, cel de urcare dar și cel de coborâre, ne-au oferit priveliști minunate, peisajele naturale, bogate în culori vii, așternute sub cerul senin de un albastru intens au meritat tot efortul. Totul a culminat cu momentele petrecute la cabană, cu masa bună, berea rece și orizontul parcă pictat. Să nu uit de cheile care sunt un fel de introducere în această mini-aventură și care, parcă ne-au pregătit privirea pentru frumosul ce a urmat.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna mai 2016

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Prăpăstiile Zărneştilor

Traseul prin pădurea de conifere

Spre Cabana Curmătura

Spre Cabana Curmătura

Spre Cabana Curmătura

Spre Cabana Curmătura

Spre Cabana Curmătura

Indicatoare cu marcajele traseelor

Cabana Curmătura

Cabana Curmătura

Indicatoarele cu marcajele traseelor de la Cabana Curmătura

Poiana Zănoaga

Poiana Zănoaga

Niciun comentariu:
Write comentarii