Atracții turistice în Mureș: Cetatea Medievală Sighișoara, unul dintre obiectivele turistice de top ale României


Municipiul Sighișoara este situat în mijlocul României, în județul Mureș, și se mândrește cu cetatea medievală care poartă același nume, patrimoniu cultural mondial UNESCO, locuit și în prezent. Cetatea Sighișoara este de fapt centrul istoric vechi al municipiului Sighișoara, construită în secolul XII de coloniștii sași sub denumirea latină Castrum Sex și păstrată în mod aproape neschimbat până astăzi.

Cetatea este apărată de un zid împrejmuitor de 930 metri a cărui înălțime inițială era de aproximativ 4 metri. Ulterior, înălțimea zidului a fost mărită în unele locuri până la 14 m. Zidul a fost construit între secolul al XIV-lea și al XVII-lea ca protecție în fața atacurilor turcilor. Zidul avea 14 turnuri, din care 9 se păstrează până în ziua de azi și funcționau ca sedii ale diferitelor bresle meșteșugărești.

Sighișoara Cetatea Medievală, unul dintre obiectivele turistice de top ale României

Cetatea Sighișoara este un obiectiv turistic de top al României prin prisma frumuseții, încărcăturii istorice dar mai ales pentru că este unul dintre puținele orașe-cetăți locuite din lume. Aici, universul medieval se împletește cu prezentul și asta creează un farmec aparte, te atrage, vei dori să te întorci. În cetate se găsesc peste 150 de case locuite, case mai vechi de 300 de ani, toate cu plăcuțe care te avertizează că ești în fața unor monumente istorice, vopsite în culori vii și pastelate.

Cetatea și orașul medieval s-au dezvoltat datorită meșteșugarilor organizați în bresle care aveau obligația de a susține material biserica și de a întreține câte un turn din linia fortificațiilor. Fiecărui turn i-a fost atribuită denumirea breslei care îl întreținea, acestea fiind păstrate până astăzi, pentru cele 9 care se regăsesc încă în cetate.

  • Turnul cu Ceas (înălțime: 64m; turn-poartă)
  • Turnul Frânghierilor (aflat pe platoul Școlii din Deal, a fost restaurat în sec. al XIX-lea și servește actualmente ca locuință a îngrijitorului cimitirului evanghelic din deal)
  • Turnul Măcelarilor (hexagonal)
  • Turnul Cojocarilor (distrus în incendiul din 1676, dar a fost reconstruit; are 4 niveluri)

  • Turnul Croitorilor (pe partea opusă a Turnului cu ceas, este turn-poartă; are 2 etaje; pulberăria de aici a explodat în incendiul din 1676 distrugând turnul, care a fost reconstruit)
  • Turnul Cositorarilor (înălțime: 25 m; patru etaje)
  • Turnul Tăbăcarilor (unul din cele mai vechi)
  • Turnul Fierarilor (ridicat în 1631 pe temeliile vechiului turn al bărbierilor; distrus în incendiul din 1676, dar reconstruit)
  • Turnul Cizmarilor (marchează capătul de nord al zidului cetății; menționat în 1521, fortificat în 1603, distrus parțial în 1606, reconstruit în 1650, ars în 1676, reclădit în 1681).
Harta Cetății Sighișoara

Demografia Sighișoarei de astăzi este formată din români. care reprezintă populația majoritară (aproximativ 80%), urmați de maghiari și germani.

Sighișoara este situată în centrul țării, pe valea Târnavei Mari, la aproximativ 300 kilometri de București și în apropierea altor orașe importante ale țării (Sibiu – 93 kilometri, Brașov – 117 kilometri , Iași – 332 kilometri, Cluj – 160 kilometri).

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna iunie 2017


Sighișoara - Turnul cu ceas

Vedere asupra orașului Sighișoara

Vedere asupra orașului Sighișoara

Sighișoara - Biserica Mănăstirii

Sighișoara - Turnul cu ceas

Pe străzile din Cetatea Sighișoara

Pe străzile din Cetatea Sighișoara

Sighișoara - Biserica Romano-Catolică

Sighișoara - Turnul Cizmarilor

Pe străzile din Cetatea Sighișoara

Sighișoara - Turnul Croitorilor

Pe străzile din Cetatea Sighișoara

Cetatea Sighișoara

Sighișoara - Scara Acoperită, Scara Școlarilor

Sighișoara - Turnul Măcelarilor

Sighișoara - Biserica din Deal

Sighișoara - Turnul cu ceas noaptea

Festivalul Medieval din Sighișoara

Festivalul Medieval din Sighișoara este o manifestare emblematică pentru oraș. Festivalul și-a consolidat statutul de cel mai eficient mijloc de promovare a imaginii Sighișoarei ca centru cultural de interes deosebit, prin succesul edițiilor anterioare. Sighișorenii au știut să conserve și să pună în valoare istoria și tradițiile. Festivalul oferă teatru, muzică, arte plastice, expoziții, dans, film, recital de poezie medievală, expoziție de carte, spectacole de animație stradale, concerte de seară, concerte corale, expoziție de costume medievale și cursuri de dans medieval.

Atmosfera festivalului transformă întregul oraș într-unul medieval și învăluie totul în magie, mister și basm.

Dacă nu ai vizitat Sighișoara, merită să o faci și sper să fi contribuit și eu în a te decide în acest sens sau chiar să o revizitezi dacă ai mai fost.

Anul acesta (2017) festivalul va avea loc în perioada 28-30 iulie.

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Surse: Wikipedia

Niciun comentariu:
Write comentarii