Traseu în Masivul Piatra Mare: Timișu de Jos, Dâmbu Morii, Canionul Șapte Scări, Cabana Piatra Mare și întoarcere pe Drumul Familiar

Traseu în Masivul Piatra Mare: Timișu de Jos, Dâmbu Morii, Canionul 7 Scări, Cabana Piatra Mare și întoarcere pe Drumul Familiar

Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcar cu o lungime de 160 de metri și o diferență de nivel de 58 de metri. Este situat în partea nord-vestică a munților Piatra Mare, în Sacele, județul Brașov și este format din mai multe trepte cu înălțimi între 2.5 și 15 metri, transformate în cascade de debitul de apă al pârâului cu același nume.

Traseul prin interiorul defileului poate fi parcurs cu ajutorul unor scări și a unor pasarele metalice  amenajate, nefiind nevoie de echipament specializat. Canionul a fost închis în anul 2013 când a fost amenajat, au fost înlocuite scările, a fost curățat de arbuștii căzuți, etc.

Canionul Șapte Scări este cel mai spectaculos din întreg arealul Masivului Piatra Mare, dar și cel mai vizitat datorită amenajării moderne și accesibilității sale.


Cabana Piatra Mare este situată la o altitudine de 1628 de metri pe un mic platou, la nord-est de Vârful Piatra Mare, în poiana Sura de Piatra. Prima construcție a fost distrusă de un incendiu în 1908, a doua cabană a fost distrusă de un alt incendiu în 1916 iar a treia a ars în 1991. În prezent, discutăm despre o construcție destul de mică și modestă din lemn, care dispune inclusiv de locuri de cazare.

Traseul nostru începe de la Dâmbu Morii, din Timișu de Jos, unde se ajunge pe DN1. Dinspre București, cu aproximativ 5 km înainte de Brașov, după o benzinărie, se face dreapta la indicatorul spre Canionul Șapte Scări și se traversează râul pe un pod mic. Se continuă drumul urmând indicatoarele până la un alt pod mic din apropierea unei bariere, unde sunt întotdeauna foarte multe mașini parcate.

De aici începe traseul propriu-zis care nu poate fi parcurs decât pe jos.

Traseu

Timișu de Jos - Dâmbu Morii - Canionul Șapte Scări - Cabana Piatra Mare și întoarcere pe Drumul Familiar
Marcaje de urmat:
  • bandă galbenă: Dâmbu Morii - Canionul Șapte Scări - Cabana Piatra Mare
  • bandă roșie: Cabana Piatra Mare - Dâmbu Morii (pe drumul familiar)
Dâmbu Morii - Canionul Șapte Scări: 1h - 1.30h
Canionul Șapte Scări - Cabana Piatra Mare: 2h - 2.30h
Cabana Piatra Mare - Dâmbu Morii (pe drumul familiar): 2h - 2.30h
Timp de vizitare al canionului: 30 min


Durata totală: 6h - 7h
Dificultate: ușor spre mediu
Observații: traseu de o zi care poate deveni dificil iarna. Folosește echipament corespunzător și planifică traseul astfel încât să te poți întoarce pe timp de zi.

Așadar, din dreptul barierei, traseul marcat cu bandă galbenă începe și continuă de-a lungul Văii Șipoaia, pe drum forestier, până la baza canionului. La scurt timp vei întâlni un indicator spre stânga, spre Cabana Piatra Mare, pe drumul familiar, cu indicator banda roșie. Pe aici ne vom întoarce.

În apropierea intrării în canion se află o căbănuță unde se plătește taxa de acces.

Traseul prin canion nu prezinta mari pericole, fiind amenajat pentru a fi parcurs în siguranță. Totuși, se recomandă precauție la urcatul scărilor metalice, care pot fi alunecoase din cauza apei care le stropește. Datorită frumuseții și accesibilității sale, traseul prin defileu poate fi destul de aglomerat de persoane de toate vârstele.

Canionul poate fi vizitat într-un singur sens de deplasare, spre amonte.

Dacă vrei să te limitezi doar la vizitarea lui și să renunți la restul traseului, la ieșirea din canion va trebui să te întorci pe partea dreaptă pe un traseu ocolitor marcat cu punct roșu, care te va aduce din nou la intrarea în canion, de unde reiei traseul pe banda galbenă spre Dâmbu Morii.

În aceeași ordine de idei, dacă vrei să faci traseul spre Cabana Piatra Mare, dar nu vrei să treci prin Canionul Șapte Scări, va trebui să urmezi același traseu marcat cu punct roșu, care te va conduce în zona de ieșire din canion, unde te vei intersecta cu traseul marcat cu bandă galbenă ce te va conduce la cabană.

De la ieșirea din Canionul Șapte Scări începe cea mai solicitantă parte a traseului, care iarna poate deveni chiar dificilă. Stânci și pietre imense formează praguri înalte care îngreunează deplasarea și te vor sili să folosești chiar și mîinile pe alocuri, pentru sprijin.

După porțiunea stâncoasă, se ajunge la un indicator care anunță că mai sunt 25 de minute până la cabană. Încet, pădurea se mai rărește și se deschid mai multe panorame frumoase asupra imprejurimilor care te vor forța să te oprești pentru a le admira, până când totul culminează cu deschiderea atotcuprinzătoare de pe platoul animat de Cabana Piatra Mare.

Aici îți poți reface proviziile de apă, poți servi o ciorbă caldă pentru a-ți reface puterile, dar numai după ce vei îndrăzni să-ți desprinzi privirele de la peisajul superb. În împrejurimi se pot observa ruinile fostei cabane și Vârful Piatra Mare.

Pentru întoarcerea spre Dâmbu Morii am ales Drumul Familiar, un traseu alternativ și mai ușor, marcat cu bandă roșie. Traseul coboară domol prin pădure, la început alături de un alt marcaj cu bandă albastră, de care se desparte după aproximativ 15-20 de minute.

Vor urma un indicator cu 1.30h până la Dâmbul Morii și ulterior un altul indică ramificația cu poteca Țiganilor. La finalul traseului se iese din nou în Valea Șipoaia, de unde ne îndreptăm spre mașină cu satisfacția unui nou obiectiv bifat.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna iulie 2016

Spre Canionul 7 Scări

Intrarea în Canionul 7 Scări

Canionul 7 Scări

Canionul 7 Scări

Canionul 7 Scări

Canionul 7 Scări

Canionul 7 Scări

Canionul 7 Scări







Indicator în apropierea Cabanei Piatra Mare

Ruinele fostei Cabane Piatra Mare

Cabana Piatra Mare

Cabana Piatra Mare

Interior Cabana Piatra Mare

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii