Drumeție de weekend în Parcul Național Cheile Nerei, județul Caraș-Severin: Cascada Bigăr, Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița

Drumeție de weekend în Parcul Național Cheile Nerei, județul Caraș-Severin: Cascada Bigăr, Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița

Parcul Național Cheile Nerei este o arie protejată de interes național, situată la limita sud-vestică a țării, în județul Caraș-Severin, cu o însemnătate deosebită datorită reperelor turistice pe care le adăpostește.

În acest scurt articol îți prezint patru astfel de repere, cu care să-ți poți umple o zi întreagă de vară și cu care să îți bucuri nespus privirea.

Ca notă introductivă despre cele patru repere se impune mențiunea că primul, respectiv Cascada Bigăr, este cel mai ușor accesibil, putându-se ajunge cu mașina pe drum principal asfaltat și cu parcare amenajată în zonă. Celelalte trei se găsesc poziționate relativ grupat, la o distanță mai mare de primul și permit efectuarea unei scurte drumeții de tip traseu ușor.

Cascada Bigăr

Desemnată una dintre cele mai frumoase din lume de National Geographic, Cascada Bigăr creează așteptări mari, dar când o vezi de aproape poți fi ușor dezamăgit, cel puțin asta mi s-a întâmplat mie. Nu-i contest frumusețea și unicitatea, însă în jurul ei s-a reușit crearea unei aure false cu ajutorul fotografiilor care circulă pe internet și care o prezintă de o manieră ireală. Da, sunt fotografii făcute de fotografi talentați și cunoscători într-ale editării/prelucrării fotografiilor, care acum au meritul de a fi transformat un obiectiv banal cu ceva vreme în urmă, într-unul măreț și chiar reprezentativ românesc. Nu-i rău nici așa, și te îndemn totuși să faci un drum până aici.

Cascada Bigăr se află în județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei. Accesul este extrem de facil, pe drum asfaltat și cu parcare amenajată, cascada aflându-se la câțiva metri de șoseaua DN57B, lângă marcajul „Paralela 45“, care trece prin zonă.


Cascada are drept sursă apele izvorului Bigăr, un afluent al Minișului, și se formează la vărsare. Un mini-traseu marcat îți permite chiar să urci până la izvor și până la Grota Bigăr în maxim 10-15 minute pe sens. Unicitatea cascadei este dată de faldurile create de calcarul depus de izbucul Bigăr, falduri care atârnă ca niște poale peste apele Minișului.

Un pod de lemn leagă șoseaua de celălalt mal, dar se poate coborî până la apele Minișului, de unde poți vedea cascada și din alte perspective.

Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița

Traseul spre Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița este foarte bine marcat și delimitat. Drumeția începe de la Podul Beiului unde se plătește taxa de acces în parc și unde poți parca mașina. Trebuie să știi că sunt perioade din an în care locul este atât de aglomerat încât cu greu vei reuși să găsești un colț în care să poți parca.

Poți alege și varianta de a urca cu mașina până la păstrăvărie pe drum forestier pietruit, scutind mai bine de jumătate de oră de mers pe jos, însă eu am preferat traseul pe picioare chiar dacă garda înaltă a mașinii mi-ar fi permis să continui cu ea.

Înainte de jumătatea distanţei dintre pod şi păstrăvărie, pe dreapta, vei găsi un indicator care te invită să cobori spre cascada Văioaga.

Continuând traseul pe drumul forestier, vei ajunge în poiana plină de corturi de lângă păstrăvărie. Aici este un camping amenajat, un loc plin de lume și miros de mâncare, grătar și bere de la terasa din apropiere.

Păstrăvăria se ocoleşte prin stânga, urmând indicatorul de pe poartă iar, de aici, traseul spre Lacul Beiului durează circa 45 de minute şi încă 20-30 de minute până la Cascada Beuşniţa.

Lacul Ochiul Beiului ți se expune ca un loc minunat, parcă de poveste, cu o culoare de un albastru cristalin de nedescris, presărat pe alocuri de umbre, frunze căzute și tulpini putrezite de copaci pe fund. Atenție, turcoazul își pierde sau câștigă intensitatea în funcție de puterea razelor soarelui.


Lacul este de origine carstică, are diametrul de 20 de metri şi o adâncime de aproape 4 metri, are formă de crater oval sau de ochi și nu îngheaţă niciodată.

În apropierea lacului vei vedea și indicatoarele spre cascada Beușnița. De la lac se urcă uşor, urmând marcajul cu bandă albastră. Cascada Beușnița s-a format de-a lungul anilor prin acțiunea apei și depunerea în straturi a calcarului, straturi acoperite acum de mușchi. Cascada are o înălțime de aproximativ 15 metri și este deosebit de frumoasă când are un debit mai mare, poate mai frumoasă decât Cascada Bigăr.

Legendele spun că, în timpul stăpânirii turceşti a Banatului, un bei bogat şi frumos, cu ochi albaştri a fost la vânătoare pe aceste meleaguri iar când a ajuns în Poiana Beuşniţei, a întâlnit o frumoasă fată de valah, aflată cu oile la păscut, de care s-a îndrăgostit nebunește venind des să o viziteze. Tatăl beiului a aflat de dragostea dintre cei doi și a trimis un călău să o omoare pe fata. Tânărul şi-a găsit iubita înjunghiată în locul unde acum este lacul şi a vărsat multe lacrimi, după care şi-a înfipt pumnalul în inimă. Din lacrimile lui s-a format lacul. Apa învolburată a Cascadei Beuşniţa ar fi voalul de mireasă al ciobăniţei, omorâtă din porunca beiului, voal pe care nu a apucat să-l poarte niciodată.

Indiferent despre care dintre cele trei cascade vorbim, ar fi de preferat să le vizitezi când au un debit de apă mai mare, pentru că priveliștea, fotografiile și întreaga poveste va fi alta (eu n-am avut norocul ăsta).

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna august 2016

Parcul Național Cheile Nerei

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr

Peștera Bigăr

Grota Bigăr

Peștera Bigăr

Cascada Văioaga

Cascada Văioaga

Cascada Văioaga

Cascada Văioaga

Lacul Ochiul Beiului

Lacul Ochiul Beiului

Casacada Beușnița

Casacada Beușnița

Casacada Beușnița

Casacada Beușnița

Casacada Beușnița (arată mult mai bine când debitul este mai mare)

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Surse | Sursa 1, Sursa 2

Niciun comentariu:
Write comentarii