Traseu în Masivul Piatra Mare: Timișu de Sus, Cascada și Canionul Tamina, Vârful Piatra Mare

Traseu în Masivul Piatra Mare: Timișu de Sus, Cascada și Canionul Tamina, Vârful Piatra Mare

Masivul Piatra Mare face parte din munții Bârsei, localizați în sudul depresiunii Brașovului, în cadrul Carpaților de Curbură. Puntul cel mai înalt al acestuia este Vârful Piatra Mare care atinge înălțimea maximă de 1844 de metri.

Cascada Tamina și Canionul cu același nume sunt situate pe Valea Pietrei Mici la o altitudine de 1100 de metri. Cascada este compusă din alte 5 cascade mai mici, înșiruite una după alta, dintre care cea mai mare are aproximativ 10 metri înălțime.

Cheile Tamina sau Canionul Tamina sunt comparabile ca frumusețe cu Canionul 7 Scări dar acesta din urmă este mai mare. Traseul prin canion este amenajat cu cabluri și scări metalice care, la data când eu l-am vizitat, nu erau în stare prea bună. Unele erau rupte sau șubrezite iar pe alocuri se aluneca destul de ușor. Pe versantul stâng al canionului sunt amenajate trasee de escaladă.

Un aspect demn de luat în seamă este că în aval de canion se află un loc denumit ursărie, datorită numărului mare de urși din zonă. De altfel, vei fi întâmpinat încă de la începutul traseului de panouri informative care te avertizează cu privire la prezența urșilor în zonă. Nu am auzit despre incidente raportate cu urșii de aici dar cred că ar fi bine să iei avertismentele în serios. Nu uita fluierul și spray-ul cu piper, în caz de necaz.


Accesul spre traseu, și la început spre cascadă, se face din DN1, pe partea dreaptă a drumului ce duce spre Brașov, la 1 kilometru după Timișu de Sus, unde vei observa o curbă periculoasă și apoi un mic loc de parcare în dreptul barierei de la drumul forestier ce duce spre cascadă. După ce se parchează, se trece de barieră și după circa 40 de metri se face dreapta urmând drumul forestier de pe valea Pietrei Mici.

Traseu

Timișu de Sus - Cascada Tamina - Vârful Piatra Mare

Marcaje de urmat:
  • Bandă albastră: Timișu de sus - Cascada Tamina – Stâna de pe Coada Pietrei Mari
  • Cruce roșie: Stana de pe Coada Pietrei Mari – Platoul Piatra Mare
  • Bandă roșie: Platoul Piatra Mare – Vârful Piatra Mare
Timișu de Sus - Cascada Tamina: 1h  (la urcare)
Cascada Tamina - Vârful Piatra Mare: 2.30h - 3h (la urcare)
Durată totală: 3.30h - 4h (la urcare) + 2.30h - 3h (la coborâre)
Dificultate: ușor spre mediu
Observații: folosește echipament corespunzător, la coborâre se poate aluneca ușor pe pietriș. Pentru că traseul total poate dura și până la 8 ore, atenție să te întorci pe timp de zi. Traseu accesibil tot timpul anului dar dificil iarna.

După plecarea de la barieră, se parcurg serpentinele drumului forestier până când, pe partea dreaptă a drumului, vei găsi un panou de semnalizare și panouri informative despre Cascada Tamina. Panourile sunt situate deasupra canionului iar în spatele lui poți urca la un punct de belvedere pe care nu trebuie să-l ratezi, priveliștea este de nedescris. La stânga și la dreapta panoului coboară câte o cărare. Cea din dreapta duce spre aval de cascadă iar cea din stânga spre amonte. Eu am ales-o pe cea din dreapta pentru a parcurge canionul de jos în sus și a continua apoi traseul spre Vârful Piatra Mare. Dacă vrei să îți închei traseul aici și să nu mai urci la vârf poți alege și cărarea din stânga.


După ce termini de parcurs canionul, urmezi în continuare firul apei iar după câteva minute vei reîntâlni marcajul bandă albastră care urmează un urcuș ușor prin pădure, până să iasă din nou la drumul forestier care în scurt timp ne va conduce la cantonul silvic Piatra Mică. De aici traseul se desparte de drumul forestier și urmează un urcuș abrupt și obositor până la Coada Pietrei Mari. La canton se găsește un izvor de unde te poți aproviziona cu apă.

În apropierea stânei de la Coada Pietrei Mari se găsește indicatorul cruce roșie pe care îl vei urma până la Platoul Piatra Mare unde îl schimbi cu marcajul bandă roșie.

În apropierea vârfului, la dreapta se vede Cabana Piatra Mare la aproximativ 30 de minute distanță. La cabană se poate ajunge și urmând traseul care începe de la Canionul 7 Scări.

Citește și:
Nu vreau să îți mai dau detalii despre priveliștea care te întâmpină imediat ce ajungi la Vârful Piatra Mare. Îți voi spune doar că dacă vei avea norocul unei zile senine te poate copleși ușor. Rămâi și admir-o câteva minute și încarcă-ți bateriile pentru coborâșul abrupt care te așteaptă.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna septembrie 2015

Indicatorul de la intrarea pe traseu, lângă DN1



Cascada și canionul Tamina

Cascada și canionul Tamina

Cascada și canionul Tamina

Cascada și canionul Tamina

Cascada și canionul Tamina

Cascada și canionul Tamina

Cascada și canionul Tamina



Cabana Tamina








Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii