Drumeție de weekend în Buzău: Barajul Siriu

Buzău: Barajul Siriu

Barajul Siriu se găsește în județul Buzău, pe râul Buzău, în comuna Siriu, de la care îi vine și numele, fiind localizat mai exact între masivul Siriu și masivul Podul Calului.

Barajul Siriu este unul dintre puținele construite din pământ care mai există la noi în țară, fiind al doilea de acest tip ca mărime, după Barajul de la Gura Apei, în apropiere de Haţeg, al cincilea din Europa şi al 12-lea din lume.

BARAJUL SIRIU

Tehnica folosită pentru construirea barajului implică suprapunerea mai multor straturi succesive de argilă uscată, flancată în secţiune de pânze verticale groase de nisip, apoi pietriş, rocă măruntă, până la bolovani mari. Argila uscată îşi măreşte volumul în contactul cu apa şi devine impermeabilă.


Date tehnice:
  • Construit între 1975 şi 1994
  • Înălţime de 122 de metri
  • Lungime a coronamentului de 570 de metri
  • Construit din  rocă, steril și miez din argilă, fără ciment
  • Unește  masivul Podul Calului şi masivul Siriu
Pentru construirea barajului Siriu vechea vatră a satului a fost inundată iar drumului național DN10 i s-a schimbat ruta, ocolind astfel lacul creat pe linia sa de contur, cu ajutorul mai multor viaducte special construite. Dintre acestea, Viaductul Giurca are o lungime de 276 de metri, cu piloni ce au o înălţime de până la 46 de metri.

Construirea barajului a dus la evacuarea și strămutarea a aproximativ 300 de gospodării, ele fiind reconstruite în centrul comunei, unde acum sunt cele mai impunătoare case. Au fost mutate la o altitudine mai mare inclusiv cimitirul şi monumentul Eroilor.

LACUL SIRIU

Astfel, la aproximativ 10 kilometri amonte de localitatea Nehoiu, a luat naștere un lac de o frumusețe aparte, lacul Siriu. Lacul deservește producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiaşu, alimentând totodată cu apă potabilă localitățile din împrejurimi şi permițând irigarea terenurilor agricole dar și apărarea împotriva inundațiilor.

Lacul are o adâncime de peste o sută de metri, cu lungimea de 11.5 kilometri şi un volum de 155 milioane de metri cubi de apă.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna iulie 2017

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Barajul Siriu
Barajul Siriu


Barajul Siriu
Barajul Siriu

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Barajul Siriu
Barajul Siriu

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Surse | Sursa 1

Niciun comentariu:
Write comentarii