Atracții turistice în Muntenegru: Mausoleul Lovcen

Muntenegru: Mausoleul Lovcen

Muntenegru, micuța țară balcanică situată la țărmul Mării Adriatice, este o destinație de vacanță foarte populară care găzduiește pe teritoriul său nenumărate obiective turistice, de la renumitele plaje, până la monumente medievale de arhitectură, rezervații și parcuri, peisaje de vis, etc.

Mausoleul Lovcen, situat în parcul naţional cu acelaşi nume, este unul dintre reperele care nu trebuie ratate, când ajungi în Muntenegru.

Parcul Național Lovcen

Parcul Național Lovcen a fost fondat la mijlocul secolului XX cu scopul conservării și protejării florei și faunei din Muntenegru. Este vorba despre o uriaşă zonă protejată cu o suprafață de peste 60 de kilometri pătrați, ce găzduiește numeroase animale și păsări rare, păduri de conifere și fag. Abundența peșterilor și dealurilor din peisajul înconjurător este completată de izvoare minerale naturale de apă.

Mausoleul Lovcen

Mausoleul Lovcen  denumit și Mausoleul lui Njegos Petar Petrovic este construit în vârful muntelui Lovcen, pe locul în care inițial se găsea o mică mănăstire. Petar Petrovic Njegos a fost episcop şi poet, fiind considerat cel mai mare conducător al muntenegrenilor.

După ce termini cu vizitarea mausoleului propriu-zis, în spatele lui se află o platformă cu un punct de belvedere, la care se ajunge pe o alee de-a lungul crestei. De aici se poate vedea Golful Kotor, iar în zilele senine se spune că se poate zări chiar şi Italia.

Priveliştea și orizontul sunt absolut fantastice și îți oferă impresia că te afli undeva deasupra norilor, că privești pământul de sus. Dacă ești amator de fotografie, aici vei găsi un loc unde merită să-ți petreci ceva timp pentru a imortaliza împrejurimile impresionante.


Cum se ajunge la Mausoleul Lovcen

Către Mausoleul Lovcen se poate ajunge din două direcții: dinspre Golful Kotor sau dinspre orașul Cetinje. Indiferent pe care îl alegi, ambele sunt drumuri asfaltate și ușor accesibile cu mașina, cu mențiunea că pe porțiuni destul de lungi fâșia de asfalt este cam  îngustă lăsând loc cu greu ca două mașini să treacă una pe lângă alta.

În limita posibilităților, recomandarea mea este să urci pe drumul dinspre Golful Kotor și să cobori pe celălalt care iese spre Cetinje pentru a le parcurge astfel pe amândouă și pentru a te bucura de spectaculozitatea traseului și de frumusețea peisajelor din parcul natural.

Trebuie să știi că drumul care pleacă din Kotor este cel mai probabil unul dintre cele mai dificile și mai spectaculoase pe care le-ai văzut vreodată.Drumul este foarte îngust, plin de serpentine care șerpuiesc la 180 de grade, urcă destul de abrupt iar pe unele porțiuni îi lipsesc și parapeții. În același timp, în afara plăcerii condusului, de aici vei primi răsplata unor vederi absolut senzaționale asupra Golfului Kotor.

La baza Mausoleului se găsește o parcare auto care, din păcate, nu este suficient de încăpătoare pentru numărul mare de turiști care vin aici, motiv pentru care vei vedea mașini parcate pe marginea drumului începând cu 1-2 kilometri înainte de parcare.

Imediat ce ajungi în parcare vei vedea o scară lungă cu trepte viguroase din piatră și destul de abrupă ce conduce într-un  tunel. Sunt aproximativ 460 de trepte care continuă și prin tunelul lung de 125 de metri din care vei ieși chiar în fața Mausoleului, unde va trebui să achiți o taxă de vizitare.

Ce poți vedea la Mausoleul Lovcen

Intrarea este străjuită de două statui din granit reprezentând două femei muntegrence, mamă şi fiică, în costume populare. În interior se găsește o statuie ridicată din marmură neagră care îl reprezintă pe Njegos Petar Petrovic îmbracat în costum popular muntenegrean, având deasupra capului un vultur. În partea din spate a capelei este mormântul lui Petar Njegos, pe care sunt inscripţionate stema şi crucea muntenegreană, cu mențiunea “Njegos 1813-1851”.

Iesirea din spatele Mausoleului conduce la punctul de belvedere despre care vorbeam mai sus. Aici va trebui să-ți calibrezi bine aparatul foto căci ceea ce urmează a ți se așterne în fața ochilor te va impresiona, mai ales dacă vei avea parte de o zi senină.

Localizare pe Google Maps


Fotografii din luna august 2017

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen


Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Muntenegru - Mausoleul Lovcen

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii