Traseu în masivul Făgăraș - Vârful Moldoveanu de la Stâna lui Burnei, prin Valea Rea

Traseu în masivul Făgăraș - Vârful Moldoveanu prin Valea Rea, de la Stâna lui Burnei

Stâna lui Burnei - Valea Rea - Căldarea Văii Rele - Iezerul Triunghiular (2156) - Portița Viștei (2310m) - Vârful Viștea Mare (2527m) - Vârful Moldoveanu (2544m)

Vârful Moldoveanu este primul pe lista celor mai înalte vârfuri muntoase din România, primul pe lista celor 13 vârfuri de peste 2500 m din țara noastră. Este probabil unul dintre cele mai importante obiective ale oricărui iubitor de munte și atunci când vei ajunge acolo vei primi răsplata cuvenită. Vei simți bucuria de a fi cucerit un obiectiv măreț și te vei îmbăta cu splendida priveliște a masivului Făgăraș, văzut din cel mai înalt și impunător punct al său. Din cauza piscurilor montane înalte ce îl înconjoară, Vf. Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului sau din aer, dar nu și din Depresiunea Făgărașului.

Accesul la Vârful Moldoveanu prin Valea Rea pornind de la Stâna lui Burnei, este mai simplu și se scurtează mult față de alte variante. Asta nu înseamnă ca traseul este unul ușor și accesibil oricui, indiferent de pregătire/experiență sau echipare. Pentru că nu toți au înțeles lucrurile corect, pentru că unii oferă informații inexacte și nedocumentate pe internet, s-a ajuns în situația în care vei întâlni pe traseu mai multă lume decât te aștepți, vei găsi drumul forestier dinainte de a ajunge la stână plin de mașini parcate de-a stânga și de-a dreapta, iar spre vârf vei întâlni persoane unele încălțate cu adidași, altele fără nici măcar un litru de apă în rucsac sau care renunță la urcare înainte de a-și atinge obiectivul.


Totuși, în ciuda câtorva urcușuri destul de susținute și a unor porțiuni cu lanțuri, traseul nu poate fi considerat dificil sau periculos, este un traseu catalogat de dificultate medie dar care necesită un minim de informare, echipare corespunzătoare și suficient timp acordat pentru a nu te întoarce pe timp de noapte. De asemenea ai nevoie de vreme bună, căci vremea poate înclina decisiv balanța, iar din cauza vântului puternic sau a ploilor, traseul poate deveni extrem de dificil sau chiar impracticabil.

Pentru a ajunge la Stâna lui Burnei (Stâna din Valea Rea) se parcurg aproximativ 40 km de drum forestier, care în 2019 nu se afla chiar în cele mai bune condiții, pentru care trebuie să-ți aloci 2-3 ore, în funcție de mașina utilizată și cât de mult ții la ea. Drumul forestier începe de la Slatina de lângă Nucșoara, trebuie să ții drumul principal și să ai cursul apei în dreapta. Când ajungi la baraj și lac, mergi prin stânga lui.


În afara timpului alocat pentru drumul forestier, rezervă-ți pentru traseu de la 8 la 10 ore dus-întors și nu te baza pe estimări hazardate de genul 3 ore la urcare și 2 la coborâre, timpi pe care îi pot realiza doar cei foarte sportivi, dar și aceștia numai dacă nu privesc deloc în stânga și în dreapta, iar tu mergi acolo tocmai pentru a contempla natura.

VIDEO

Traseu

Stâna lui Burnei - Valea Rea - Căldarea Văii Rele - Iezerul Triunghiular (2156) - Portiţa Viştei (2310m) - Vârful Viştea Mare (2527m) - Vârful Moldoveanu (2544m)
    
        

Marcaje de urmat:
  • triunghi roșu: Stâna lui Burnei - Căldarea Văii Rele - Iezerul Triunghiular - Portița Viștei
  • bandă roșie: Portița Viștei -Vârful Viștea Mare
  • punct roșu: Vârful Viștea Mare - Vârful Moldoveanu
Timpi:
  • 3h - 3h 30min: Stâna lui Burnei - Portița Viștei
  • 45min - 1h: Portița Viștei -Vârful Viștea Mare
  • 20min - 25min: Vârful Viștea Mare - Vârful Moldoveanu
Durata totală a traseului: 4-5 h (la urcare)
Dificultate: mediu spre dificil pe unele porțiuni
Observații: traseu pentru o zi care poate deveni dificil în condiții de vreme nefavorabilă. Folosește echipament corespunzător și planifică traseul astfel încât să te poți întoarce la punctul de plecare pe timp de zi.

Descrierea traseului

Traseul propriu-zis pornește chiar de la Stâna lui Burnei, o locație foarte frumoasă, străjuită din spate de munții semeți și stâncoși spre care te vei îndrepta în continuare. Tot aici, dacă te uiți în partea stângă, dar până să treci de stână, vei vedea Cascada Zbuciumată, pe care o poți rata destul de ușor dacă nu ești atent.

De aici traseul urcă șerpuind pieptiș până în Căldarea Văii Rele, trecând pe lângă cascada cu același nume. Urcușul este susținut, dar nu este deloc dificil din punct de vedere tehnic. Odată terminată această porțiune, urcușul se domolește până la Iezerul Triunghiular (Iezerul Moldoveanului) iar peisajul se transformă, devenind un soi de platou, pe alocuri mlăștinos. Aici îți poți face o primă imagine clară asupra a ceea ce te înconjoară, astfel: Vârfurile Galbena și Roșu la stânga, în dreapta Muchia Văii Rele, iar drept în față, Vârfurile Moldoveanu și Viștea (Moldoveanu în stânga și Viștea în dreapta).

Iezerul Triunghiular este un lac glaciar de dimensiuni nu foarte mari, dar cu o formă mai rar întâlnită, de triunghi. Urcușul se întețește din nou și continuă spre dreapta, spre Portița Viștei, iar lacul va rămâne în urmă, vizibil de acum aproape din orice punct al traseului rămas de parcurs până la Vârful Moldoveanu.

Portița Viștei este răscrucea dintre Vârful Viștea la stânga și Refugiul Viștea la dreapta. Aici se face stânga și urmează una dintre cele mai grele porțiuni ale traseului, cu un urcuș mai dificil pe stânci, care te va forța să folosești inclusiv mâinile.

Vârful Viștea Mare este al treilea ca înălțime din România cu 2527 m, iar de aici Vârful Moldoveanu pare la o aruncătură de băț. Cele două vârfuri sunt legate de un traseu de creastă cu porțiuni destul de expuse pe alocuri și prevăzute cu lanțuri - Spintecătura Moldoveanu, în forma literei V prin care cobori și apoi urci.

Alternativă pentru întoarcere

La coborâre poți opta pentru a te întoarce pe același traseu sau poți continua spre Vârful Roșu, Vârful Galbena, Lacurile Galbenei și din nou la Stână, pe triunghi albastru inițial și apoi pe cruce albastră. Dacă alegi această ultimă variantă trebuie să ții cont că traseul este puțin mai lung iar coborârea prin pădure spre stână, după ce ai trecut de Lacul Galbena, este foarte abruptă. Aici pot interveni probleme dacă te-a prins noaptea sau dacă nu te mai țin picioarele.

Localizare pe Google Maps:


Fotografii:

















Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii