Cum să te îmbraci și cum să te echipezi corespunzător pentru trasee și drumeții pe munte


Mereu am considerat că muntele are darul de a te cuceri. Ai mers o dată pe munte, ai mers de două ori, de trei, de patru și deja începi să te îndrăgostești iremediabil. Eu sunt dependent. De unde eram genul pe care abia îl scoteai din casă în weekend, acum am ajuns să-mi doresc să ies pe munte de fiecare dată când am ocazia. Îmi doresc mereu mai mult și parcă sunt dependent.

Și cum toate au un început, începutul relației cu muntele este echiparea corespunzătoare. Nu poți merge pe munte oricum, este în joc siguranța ta și a celor care te însoțesc. Pe cât de frumos și cuceritor este muntele, pe atât de periculos și de neprietenos este în anumite condiții.

Îmi doresc ca în acest articol să dau o mână de ajutor oricărui începător care vrea să meargă pe munte și nu vreau să fac o listă fără sfârșit care să-ți încarce rucsacul până la refuz. În același timp, mă voi referi doar la drumeții/ture de o zi, care nu presupun camparea pe munte.

Pentru a campa pe munte lucrurile devin mai complicate, gradul de echipare crește exponențial, apare în scenă cortul, izoprenul, sacii de dormit, mâncarea și multe altele.

Cum să te îmbraci pentru trasee și  drumeții de o zi pe munte

Bocanci
Bocancii sunt cea mai importantă piesă a echipamentului pentru munte. Am citit undeva că pe munte cel mai important nu e ce ai în cap ci ce ai în picioare. Nu sunt sută la sută de acord cu asta dar cumva avea dreptate. Nu îndrăzni să mergi pe munte cu adidași, papuci, sandale, pantofi sau cizme. Vei risca să te accidentezi! Ești ok chiar și cu o pereche de bocanci de oraș, mai ales dacă sunt și puțin înalți și susțin oarecum glezna. Despre bocanci impermeabili, de 3 sau 4 sezoane, eventual cu talpă vibram, vorbim mai târziu, când vei fi un împătimit al muntelui care nu poate sta liniștit acasă.

Îmbrăcăminte în funcție de sezon
Pantaloni lungi sau scurți, tricou din material special care se usucă repede (evită bumbacul), polar, geacă de ploaie și vânt, șapcă, căciulă, etc.

Șosete de schimb
Sunt foarte importante oricare ar fi anotimpul și contribuie mult la starea ta de confort, indiferent că ai transpirat, te-ai udat călcând într-o băltoacă sau te-a prins ploaia.

Mănuși de trekking
Sunt mănuși subțiri și ușoare, fără degete, care te pot feri de răni și bătături. Pe munte vei folosi mâinile pentru a te cățăra pe pietre, pentru a te ține de lanțurile sau cablurile de pe anumite porțiuni de traseu. Dacă nu folosești mănuși poți face bătături în palme chiar și de la bețele de trekking.

Cum să te echipezi pentru trasee și drumeții de o zi pe munte

Apă și Mâncare
Nu se impun prea multe detalii în legătură cu apa și mâncarea. Îți recomand să iei cu tine cel puțin 2 litri de apă. Cantitatea de apă se adaptează însă, în funcție de traseu, anotimp și sursele de apă de pe traseu. Ia cu tine dulciuri, ciocolată, batoane energizante, dar și un măr și un sandviș dacă consideri necesar.

Rucsac
Rucsacul este unul dintre cele mai importante elemente de echipament pentru munte și se alege în funcție de durata drumeției. Trebuie neapărat să îl ai cu tine pentru că toate cele ce urmează a fi enumerate se vor regăsi în el. Ca și în cazul bocancilor, nu trebuie neapărat să te uiți după cel mai scump rucsac și este suficient să fie reglabil, cu bretele cât mai late și căptușite, să aibă chingi, buzunare exterioare și o husă de ploaie. Nu știi niciodată când te prinde ploaia pe munte.

Bețe de trekking
Bețele de trekking sunt și ele printre elementele de echipament importante, pot fi de mare ajutor, dar nu sunt obligatorii. Ele preiau din greutate, protejează articulațiile genunchilor, previn dezechilibrarea și măresc rezistența la efort. Se recomandă folosirea celor telescopice pentru a putea fi reglate pe înălțime și cu amortizoare. În lipsa bețelor de trekking caută un băț pe traseu, îți va oferi un mare ajutor.

Pelerină
Este foarte important să se regăsească în rucsac și o pelerină pentru ploaie. Muntele este imprevizibil în privința condițiilor meteo iar o ploaie poate apărea din senin oricând. În magazinele de specialitate se găsesc chiar și pelerine de unică folosință, foarte ieftine și foarte ușoare.

Frontale
Frontala este sursa de lumină care te scoate din bucluc dacă te prinde noaptea pe munte. Te ajută să urmărești traseul și marcajele noaptea sau să-ți semnalizezi prezența în caz de accident.

Fluier
Fluierul poate fi folosit pentru a semnaliza poziția în caz de accident sau pentru a face gălăgie și a ține la distanță animalele sălbatice. Munții României sunt plini de urși.

Busolă
Folosită pentru orientare în cazul în care te rătăcești și din diverse motive nu poți utiliza un telefon mobil.

Spray cu piper sau petarde
Se folosesc pentru a te apăra de urși. Atenție să nu pulverizezi în direcția din care bate vântul pentru că riști să ți se întoarcă în față.

Baterie externă
Pentru realimentarea telefonului mobil. Telefonul mobil este un instrument extrem de important pe munte. Cu el poți apela 112 sau Salvamontul, poți transmite coordonatele geografice ale locului în care te afli, îl poți folosi ca lanternă, busolă ori hartă.

Pastile
Aspirină și antiinflamatoare. Sunt ușoare, nu ocupă spațiu și e bine să le ai la tine. Mersul îndelungat pe jos, și mai ales mersul pe munte, poate provoca dureri musculare.

Briceag
Un briceag multifuncțional e musai să fie în rucsac și poate fi util în extrem de multe situații.

Plasturi
Pentru că toată aventura se rezumă la mers, pot apărea și bătăturile sau zgârieturi. Plasturii nu sunt de neglijat.

Hartă
Dacă te lasă bateria telefonului mobil sau traseul nu este foarte bine marcat este bine să ai o hartă la tine.

Niciun comentariu:
Write comentarii