Traseu în Masivul Cozia: Mănăstirea Turnu - Mănăstirea Stânișoara - Cascada Gardului (Urzicii) - Cabana Cozia

Traseu în Masivul Cozia: Mănăstirea Turnu - Mănăstirea Stânișoara - Cascada Gardului (Urzicii) - Cabana Cozia

Mănăstirea Turnu - Mănăstirea Stânișoara - Cascada Gardului (Urzicii) - Cabana Cozia

Masivul Cozia face parte din prelungirile sudice ale Munților Făgăraș, se încadrează în categoria munților de altitudine mijlocie din țara noastră și se înalță de-a stânga râului Olt, în apropierea localității Călimănești.

Punctul de start al traseului este Mănăstirea Turnu. Pentru a ajunge aici din București am trecut prin Râmnicu Vâlcea, Călimănești și am ajuns în Căciulata. După ce am trecut de Mănăstirea Cozia, am mai mers aproximativ un kilometru și am făcut dreapta pe podul care traversează râul Olt. După pod se face stânga pe un drum asfaltat care duce până la Mănăstirea Turnu, unde există parcare amenajată gratuită.

YouTube

Vezi mai jos clipul video "Cu mașina la Cabana Cozia":


Traseu

Mănăstirea Turnu (340 m) - Mănăstirea Stânișoara - Cascada Gardului (Urzicii) - Cabana Cozia (1570 m)
                    
Marcaje de urmat:
  • bandă roșie: Mănăstirea Turnu - La Troiță
  • bandă albastră: La Troiță - Mănăstirea Stânișoara - Cabana Cozia
  • punct roșu: Mănăstirea Stânișoara - Cascada Gardului (Urzicii)
Timpi:
  • 1h: Mănăstirea Turnu - La Troiță
  • 2h : La Troiță - Mănăstirea Stânișoara
  • 3h 30min: Mănăstirea Stânișoara - Cabana Cozia
  • 45min: Mănăstirea Stânișoara - Cascada Gardului (Urzicii)
Dificultate: ușor la început, mediu spre final
Observații: traseu pentru o zi care poate deveni dificil în condiții de vreme nefavorabilă.

Descrierea traseului

Traseul începe din spatele Mănăstirii Turnu (din colțul dreapta-spate al parcării interioare), pe marcaj bandă roșie și ține drumul forestier. Urcușul este susținut la început dar apoi devine mai ușor. În aproximativ o oră se ajunge La Troiță de unde schimbăm pe marcajul cu bandă albastră pentru încă aproximativ două ore și ajungem la Mănăstirea Stânișoara. Îți vei da seama că ai ajuns La Troiță când vei întâlni o cruce de piatră și o construcție mică de lemn lângă.

După ce intri pe marcajul cu bandă albastră, la un moment dat ajungi într-un culoar îngust între două stânci. Dacă te abați de la traseu și urci prin dreapta vei găsi un punct de belvedere care oferă o imagine spectaculoasă asupra împrejurimilor.

Cu 15 minute înainte de Mănăstirea Stânișoara se traversează o vale străbătută de un fir de apă peste care se trece pe un fel de bârnă. Acest pârâiaș este cel care mai în amonte creează Cascada Gardului (Urzicii).

Pentru a intra pe traseul spre cascadă trebuie să ne abatem de la traseul bandă albastră care ne-a adus până la Mănăstirea Stânișoara. Exact înainte de a ajunge la mănăstire, intrăm într-o poiană din care trebuie să ne abatem la stânga și intrăm pe traseul marcat cu punct roșu, care ține în sus pe firul apei, până la cascadă. Întoarcerea se face fix pe același drum, iar traseul continuă pe bandă albastră de la Mănăstirea Stânișoara spre Cabana Cozia.

Parcurgerea acestei ultime porțiuni de traseu te va obliga să te cazezi la Cabana Cozia sau să campezi, căci nu vei mai avea timp de întoarcere pe timp de zi la Mănăstirea Turnu.

Reluând traseul de la mănăstire spre cabană, panta devine din ce în ce mai abruptă și se intră în pădure. Stâncile mari sau buzele unor prăpăstii pe care le vei întâlni în continuare îți vor oferi  deschideri spre peisaje incredibil de frumoase. Mai târziu traseul bandă albastră se va intersecta cu triunghi albastru iar în această zonă vei găsi un alt punct de belvedere foarte frumos.

Spre final, traseul devine mult mai abrupt iar pentru a traversa printre stâncile mari și înalte se impune folosirea mâinilor iar în anumite zone se găsesc chiar și cabluri de sprijin.

Despre Cabana Cozia trebuie să știi că nu oferă cele mai bune condiții de cazare, dar până la urmă e o cabană de munte. Spațiul de cazare nu este foarte bine izolat, încălzirea în camere se face cu sobe cu lemne, toaleta se găsește afară iar locul de servit masa se află într-o clădire separată.

Drept concluzie, traseul dintre Mănăstirile Turnu și Stânișoara este probabil unul dintre cele mai frecventate din Masivul Cozia, frumusețea sa deosebită fiind pusă și mai mult în valoare de culorile de toamnă ale pădurii de foioase, așa cum poți observa în fotografiile de mai jos. Totodată, apusul văzut de la Cabana Cozia este un spectacol de neuitat și tot acest tablou frumos se completează cu vederea spre îndepărtatele Vârfuri Cornul Călțunului, Lespezi și Negoiu, din Masivul Făgăraș.

Localizare pe Google Maps:


Locul de unde se urcă spre cabană cu mașina:

Fotografii:











La Troiță







Mănăstirea Stânișoara

Mănăstirea Stânișoara

Traseul spre Cascada Gardului (Urzicii)

Traseul spre Cascada Gardului (Urzicii)

Cascada Gardului (Urzicii)

Cascada Gardului (Urzicii)

Vedere de la Cabana Cozia

Vedere de la Cabana Cozia

Vedere de la Cabana Cozia

Cabana Cozia

Cabana Cozia

Cabana Cozia

Apusul de la Cabana Cozia

Apusul de la Cabana Cozia

Apusul de la Cabana Cozia

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

Niciun comentariu:
Write comentarii