Traseu în masivul Siriu - Lacul Vulturilor cu punct de plecare de la Cabana Valea Neagră

Traseu în masivul Siriu - Lacul Vulturilor

Cabana Valea Neagră - Poarta Vânturilor - Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor sau Lacul Fără Fund este un lac periglaciar în Munții Siriului, situat la o altitudine de 1420 m în apropierea localității Gura Siriului din comuna Siriu, județul Buzău. Adâncimea sa maximă este de 2,5-3 m.

Potrivit unei legende consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa România pitorească, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare, de aici denumirea Lacul Vulturilor. Numele de Lacul fără Fund provine dintr-o altă legendă, despre un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an de peregrinări, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.

Pentru a ajunge la Cabana Valea Neagră am plecat din București spre Buzău pe DN2/E85, am continuat pe centura Buzăului de unde am ieșit pe DN10 spre Brașov. Cabana se găsește în apropierea Lacului Siriu. După ultimul viaduct se face stânga pe un drum neasfaltat unde nu există indicatoare și trebuie să fii atent pentru a nu-l rata. Pe acest drum, aflat în condiții precare dar care permite parcurgerea cu un autoturism, se merge spre înapoi un kilometru, până vei găsi un pod de lemn cam șubrezit, care traversează râul Buzău.

Aici ne-am despărțit de mașină iar cabana deja se vedea, fiind la câteva minute depărtare în partea dreaptă, după ce traversezi podul.

Podul de lângă Cabana Valea Neagră

Traseu

Cabana Valea Neagră (540 m) - Poarta Vânturilor (1490 m) - Lacul Vulturilor (1420 m)
    
    
Marcaje de urmat:
  • bandă roșie: Cabana Valea Neagră - Poarta Vânturilor
  • punct roșu: Poarta Vânturilor - Lacul Vulturilor
Timpi:
  • 4h: Urcare
  • 3h 20min: Coborâre
Diferența de nivel: 950 m
Dificultate: ușor spre mediu pe unele porțiuni
Observații: traseu pentru o zi care poate deveni dificil în condiții de vreme nefavorabilă. Folosește echipament corespunzător și planifică traseul astfel încât să te poți întoarce la punctul de plecare pe timp de zi.

Descrierea traseului

Imediat ce ajungi la cabană vei găsi și primul indicator cu marcajul bandă roșie care indică 2 ore și 30 minute până la Poarta Vânturilor. Noi nu am reușit să ne încadrăm nicicum în acest timp și cred că estimarea este puțin cam îndrăzneață. Depinde totuși de condiția fizică a fiecăruia. Nu uitați că într-un grup se merge în ritmul celui mai lent.

Tot din dreptul cabanei ai ocazia să admiri în partea dreaptă, peste râu, Viaductul Stânca Teherău. 

Lungimea totală a traseului este de aproximativ 10 km iar diferența de nivel se apropie de 1000 m. Sunt porțiuni destul de abrupte care urcă agresiv prin pădure și îți recomand să te pregătești pentru intervale de efort susținut.

De la cabană traseul urmărește drumul forestier până la cantonul forestier. De aici urcușul devine mai greu și urmează porțiunea cea mai dificilă a drumeției noastre. Până la ieșirea în golul alpin dificultatea traseul alternează cu porțiuni mai dificile și mai ușoare, vei trece prin mai multe poiene care îți vor oferi panorame foarte frumoase asupra împrejurimilor, prilej de a-ți trage sufletul și a face câteva fotografii.

Peisajul se schimbă odată cu ajungerea în golul alpin, urcușul devine lin, poteca se lățește și în curând vei ajunge la Poarta Vânturilor. Aici vei găsi o cruce și un panou informativ despre zonă. Traseul continuă la stânga pe traseul marcat cu punct roșu.

Prima dată vei ajunge la Lacul Sec, o zonă mlăștinoasă cu câteva mici ochiuri de apă și vegetație bogată. La scurt timp se ajunge la Lacul Vulturilor care se dezvăluie privirii în vale, străjuit în partea stângă de un canton de vânătoare. Priveliștea este superbă și te îmbie să te așezi și s-o admiri.

Întoarcerea se face pe același traseu, cu atenție la zonele care ți s-au părut grele la urcare, pentru că de data asta îți vor pune serios la încercare frânele.

Localizare pe Google Maps:


Fotografii:

Cabana Valea Neagră












Poarta Vânturil

Poarta Vânturilor


Lacul Sec

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor

Canton de vânătoare lângă Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor

Folosește comentariile

Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative care consideri că lipsesc din articol.

SurseWikipedia

Niciun comentariu:
Write comentarii